Wednesday, May 7, 2014

VOJA MITROVIĆ: PORODIČNI ALBUM(i)
Izložba fotografija
Otvaranje izložbe : četvrtak 8. maj u 18h
Francuski institut, Knez Mihailova 31, Beograd

Master class: četvrtak 8. maj u 16.30h
Susret Voje Mitrovića sa Tomislavom Peternekom: ponedeljak, 19. maj u 18h
Izložba je otvorena do 24. maja 2014.

Godine 1964. mladi Voja Mitrović dolazi u Pariz podstaknut dubokom ljubavlju za fotografijom i sa samo 100 franaka u džepu. Slučaj i životna potreba uputili su ga veoma brzo na slavnu laboratoriju Picto na Monparnasu gde će sledećih trideset godina raditi rame uz rame sa najvećim imenima crno bele fotografije i postati „najbolji majstor za obradu fotografija na svetu“.
Pedeset godina kasnije, Francuski institut u Srbiji želi da obeleži ovaj jubilej tako što predlaže Voji Mitroviću da po prvi put otvori javnosti svoj porodični album, njegove emotivne i šaljive trenutke, prijateljstva, retka dokumenta, kao i da predstavi dela svoga sina Aleksandra.
Izložba se sastoji iz tri dela.
U prvom delu je predstavljen izbor tiraža dela velikih fotografa, kao što su Kudelka, Turnley, Burri, Ramos, Peternek i drugi, s kojima je Mitrović uspostavio izuzetne odnose poverenja i prijateljstva, vidljivi inače na montažama fotografija i dokumenata koji potiču iz ličnih zbirki.
Drugi deo izložbe prikazuje neobjavljene tiraže skorijih radova a posebno one nastale početkom ove godine za izložbu Dejvida Linča u Evropskoj kući fotografije u Parizu.
Najzad, ova izložba je ujedno prilika da se prvi put prikažu paralelno i sa pedeset godina distance Vojine fotografije iz mladosti i dela njegovog sina Aleksandra, koji nastavlja da neguje porodičnu ljubav prema ovoj umetnosti.

0 коментара :

Post a Comment