Monday, May 5, 2014

DOKUMENTARCI O KLASIČNOM BIOSKOPUU okviru Ciklusa dokumentarnih filmova o klasičnom bioskopu pod nazivom IZVAN MRAKA biće prikazano 10 dokumentarnih filmova u Maloj sali Doma kulture Studentski grad od 5. do 7. maja.
Klasičan bioskop kao kulturna navika, prostor, mesto kolektivnog sna, eskapistički vremeplov- zasigurno nestaje. Kako će sudbina bioskopa uticati na dalji put savremenog filma, ostaje da se vidi. Možda kinematografska izražajna forma preraste u elitističku i hermetičnu umetnost kakva je danas opera, nekadašnja pučka, a kasnije građanska zabava? Jedno je sigurno-čaroliju grupnog emotivno-cerebralnog doživljaja u filmskom mraku polako zamenjuje Edisonovski čin individualnog gledanja filma pod punim svetlom i hladnim ekranom monitora. Ovaj ciklus dokumentarnih filmova je vrsta intimnog opraštanja sa bioskopom kroz autorsku vizuru reditelja koji dele mišljenje sa potpisnikom ovih redova i njegov nestanak smatraju velikim gubitkom za civilizaciju koja odavno proživljava svoju dekadentnu fazu. Sa druge strane, to je omaž njegovim posetiocima, naivnim zaljubljenicima u treperavi paralelni svet, hodočasnicima zamračenih dvorana. Svaki od dokumentaraca koji ćete videti je autentično poetsko svedočanstvo o jednom svetu koji nestaje i njegovim protagonistima.
Ovim povodom gost Doma kulture Studentski grad biće Mihal Klembar, distributer filma “Kinosvet” i selektor Filmskog festivala u Košicama.
www.dksg.rs

0 коментара :

Post a Comment