Monday, November 11, 2013

FESTIVAL „BELGRADE WINE & DINE“
„Belgrade Wine & Dine“, regionalni festival vina i hrane, održava se 16. i 17. novembra u Mikser House-u (Karađorđeva 46, Beograd). Na manifestaciji koja je nastala sa idejom da vinsku i „gourmet“ kulturu približi i učini dostupnom široj publici, predstaviće se više od 30 vinarija iz regiona i desetak odabranih proizvođača hrane i restauratera. U pratećem programu vrhunski kuvari, među kojima je i jedan od najboljih hrvatskih šefova – Tomislav Gretić, i poznavaoci gastronomije, prenose posetiocima svoje znanje u okviru šest inovativnih gastro radionica.
Tomislav Gretić, jedan je od najboljih kuvara u Hrvatskoj. Radio je na Bliskom i Dalekom istoku, u Africi i širom Evrope, a najviše se zadržao u Dubaiju, Cirihu i Egiptu. Ovaj Zagrepčanin sa bogatim internacionalnim iskustvom je trenutno glavni kuvar restorana hotela “Monte Mulini” u Rovinju, a na festivalu BWD “ukršta varjaču” sa Vladom Milentijevićem („Zaplet“ i „Dijagonala“), vrsnim beogradskim majstorom kulinarstva. Njih dvojica će napraviti pravi mali kulinarski spektakl kroz svojevrsnu fuziju srpske i istarske kuhinje. Radionica se održava u nedelju, 17. novembra u 14 časova.
U subotu će kuvari iz “Thai Time” restorana spojiti tajlandsku kuhinju i srpska vina od 12 časova, dok će prijavljeni posetioci od 15 sati uz stručnjake za suši iz “Go Sushi-ja” isprobati kako japanski zalogaji pašu uz domaću sortu vina – tamjaniku.
Prvog dana festivala od 18 časova Aleksandar Škipić i Zoran Lapadatović iz “La Piazza” i “Lavine” kuvaju uživo i govore o “Istinama i zabludama o italijanskoj kuhinji”. Radionica će ponuditi znanja koja su neophodna da bi se ovladalo specijalitetima jedne od omiljenih svetskih kuhinja. Dva stručnjaka će predstaviti sve veštine – od sečenja i serviranja pršute i sira do spravljanja klasičnih pasta i rižota.
Pored već pomenute radionice Tomislava Gretića i Vlade Milentijevića, u nedelju će ekipa iz “Pržionice BG” otkriti tajne pripremanja i uživanja u kafi na potpuno drugačiji način (12 časova), a Raša Vlačić iz restorana “Kumbara” će govoriti o postupku pripremanja “dry age” mesa i drugim neobičnim specijalitetima po kojima je prepoznatljiv rad ovog vrsnog kuvara.
Više informacija o cenama i učešću na radionicama mogu se dobiti dobiti putem e-mail adrese: office@mikser.rs.

„Belgrade Wine & Dine“ organizuje „Mikser House“ u partnerstvu sa „Wine Jam“-om, festivalom urbane vinske kulture koji je prvo izdanje imao u maju ove godine. „Wine Jam“ je uneo novi pristup prezentaciji vinske kulture i približio je novoj publici na nekonvencionalan i zabavan način, prijemčiv kako širem auditorijumu, tako i poznavaocima vina. „Wine Jam“ je do sada imao tri beogradska tematski različito obojena izdanja, a predstavio je svoj koncept i u Zagrebu, na veliko zadovoljstvo tamošnje publike.

Jednodnevna karta za festival „Belgrade Wine & Dine“ je 500 dinara, a biće dostupna na ulazu u Mikser House tokom trajanja manifestacije.

0 коментара :

Post a Comment