Wednesday, June 19, 2013

LP DUO povodom Svetskog dana muzike


S ponosom vas obaveštavamo o programu koji povodom Svetskog dana muzike organizuje Ustanova kulture gradske opštine Stari grad Parobrod.
U petak 21. juna u 20.30h ponovo će nastupiti LP Duo koji čine pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović, i to na otvorenom ispred UK Parobrod, na raskrsnici Ulica Kapetan Mišine i Gospodar Jevremove.
Sonja i Andrija će izvesti najpopularnije i najizvođenije delo Holandskog kompozitora Simeona Ten Holta, „Canto Ostinato” za 2 klavira. Ovo delo je poznato po tome što daje izvođaču veliku slobodu u odabiru instrumenata, trajanju i formi. Autor naglašava da je Canto Ostinatovrstagenetskog koda”, a kritika i publika smatra ovo delo romantično-minimalnom muzikom, koja izaziva izuzetno snažne emotivne reakcije.
O tome koliko je ovo delo popularno u Holandiji i na koji način je uticalo na veliki broj najšire publike, izazivajući pozitivne promene u životima ljudi različitih zanimanja, govori i istoimeni film čije je emitovanje omogućeno saradnjom Parobroda i Festivala 7 veličanstvenih. Film će biti emitovan u novoj bioskopskoj sali Parobroda takodje 21. Juna od 19h neposredno pre početka koncerta.
LP Duo su u aprilu ove godine nastupili na festivalu „Canto Ostinato XXL“ u Amsterdamu, na poziv fondacije Simeona Ten Holta, povodom 90 godina od rođenja kompozitora. Koliko je kompozicija „Canto Ostinato“ važna i popularna u Holandiji govori i podatak da su svih 10 koncerata za vreme festivala bili rasprodati.
Beogradski koncert i projekcija filma, realizovani su u saradnji UK Parobroda, Holandske Ambasade u Beogradu, Festivala 7 Veličanstvenih, Piano Land-a, Pozorišta Boško Buha i Centra za Novu UmetnostCENU.
LP Duo je jedan od najuspešnijih kamernih ansambala u ovom delu Evrope. Osnovali su ga pijanisti Sonja Lončar i Andrija Pavlović 2004. godine. Oni su završili osnovne studije klavira i postdiplomske studije klavirskog dua na FMU u Beogradu, a zatim master i Konzertexamen studije klavirskog dua na Visokoj Školi za Muziku i Pozorište u Roštoku u klasi Prof. Hans-Petera i Folkera Štencla.
Dobitnici su više od 30 nagrada na Internacionalnim takmičenjima i održali su veliki broj koncerata širom Evrope i u Americi. Laureati su takmičenja u Rimu i Krakovu, dobitnici nagrada Grada Beograda i Udruženja muzičkih umetnika Srbije za najbolje mlade umetnike kao i „Bruno Fraj Štiftung“ nagrade za najbolje mlade umetnike koju dodeljuje Landesakademija Osenhausen iz Nemačke. U 2008-oj godini, proglašeni su jednim od 8 najboljih dua na najvećem svetskom takmičenju klavirskih dua u Majamiju, Florida.

0 коментара :

Post a Comment