Friday, May 17, 2013

IZLOŽBA JAPANSKIH LUTAKA, NIHON-GA GRAFIKA, NIŠIĐIN-ORI OBIJA I MODELA JAPANSKE HRANEod 18. do 31. maja, Izlozi Galerije FLU Knez Mihailova ulica

Posetioci će biti u prilici da uživaju u jednoj izuzetnoj izložbi japanskih nihon-ga grafika, japanskih lutaka, japanskih pojaseva za kimono, modela japanske hrane.
Teme koje su prikazane na grafikama su poznate scene iz japanskog „Kabuki“ pozorista. Tu je i scena iz najpoznatijeg klasičnog dela japanske književnosti, „Priča o Genđiju“, slike 12 životinja, simbola zodijaka, kao i uramljeni japanski obi - pojasevi koji nose japanke zajedno sa kimonom, a koji je tkan posebnim nišiđin – ori stilom.
Pored slika, tu je i izložba japanskih tradicionalnih lutaka koje su pravi odraz japanskog senzibiliteta. Svaka lutka ima svoje značenje i nemenu, a ono što ih posebno karakteriše je spokoj kojim odišu njihova lica. Prave se od drveta, papira, tkanine i keramike, a kvalitet i tehnika izrade ogledaju se u bogatstvu boja. Lutke pokazuju visok stepen razvoja umetničkih zanata, i tako postaju prava mala umetnička dela.

0 коментара :

Post a Comment